4G kan inte ersätta fibernät – bra debattartikel i Nya Wermlands-tidningen

Erik Evestam, Säfflebygdens Fibernät har skrivit en bra debattartikel under rubriken ”4G kan inte ersätta fibernät”. Artikeln kan läsas på NWT:s hemsida genom att trycka här. Enkopia på artikeln publiceras också nedan.

4G kan inte ersätta fibernät

NWT-artiklar (25/1) och i insändare i Fryksdalsbygden ifrågasätts eldsjälarnas och Sunne kommuns engagemang i nya fibernät. Men låt det inte bli en teknisk debatt mellan mobila och trådbundna tjänster. Båda behövs för att landsbygden ska utvecklas. Men glöm inte att fibernät är en förutsättning för att få bra mobiltäckning.

Landsbygden har samma IT-behov som staden och i städerna byggs fibernäten ut så det knakar – detta trots den starka mobiltäckningen. Det ger en tydlig signal om hur marknaden ser på saken. Så varför ska vi på landsbygden nöja oss med en halvmesyr? Skillnaden är att hos oss är det inte marknaden som bygger självmant – vi måste själva hugga i och där så sker börjar det nästan alltid underifrån. Att man sedan gör gemensam sak med sin kommunledning är positivt och nödvändigt.

I Sunne återuppstår konflikten mellan trådlöst och fibernät. En debatt som inte är ny. I många år har höga förhoppningar ställts till den trådlösa tekniken och när vi i Säffle började fiberarbetet 2005 så var det 3G som skulle täcka alla behov. I dag, fem år senare vet vi hur det ser ut. Stora delar av landsbygden saknar bra 3G- täckning – trots alla bolagens löften. Och de master som finns levererar kapaciteter som är fjärran från det som utlovats.
4G har gett en ny löftescirkus, men den är än mer orealistisk. För det första krävs ännu fler master för att få en bra 4G-täckning och hastigheten sjunker snabbt med avståndet. Och är det något vi har gott om på landsbygden så är det avstånd. För det andra bygger operatörerna bara ut där det är lönsamt – alltså där det finns många kunder. För det tredje måste 4G-masten anslutas med fiber. Den landsbygd som vill ha 4G måste alltså först ha fiber.

Kapaciteten är också ett stort frågetecken eftersom vi vet att nivåerna sällan stämmer överens med verkligheten. De mobila näten är vad de heter – mobila. De ska förse oss med tjänster när vi är rörliga, i telefoner och datorer. Att den utbyggnaden fortsätter är viktigt, men den ska inte ställas mot behovet till en fast infrastruktur med hög kapacitet och som dessutom klarar av att skruva upp hastigheten allt eftersom behoven ökar. Då är det bara fibern som hänger med.

På Säffles landsbygd har över 2 200 hushåll och företag anslutit sig till ett fibernät där vi idag surfar med 70-100 mbit/s, samtidigt som vi ringer och ser på tv. Och det är ett nät som vi har byggt själva. När kommer den nivån att uppnås trådlöst i områden som nätt och jämnt har GSM-täckning och som inte sett röken av 3G-täckning?
De hushåll och företag som vill jobba för ett eget fibernät ska naturligtvis göra det och att Sunne är en kommun som vill stötta detta arbete är positivt. Men ingen ska bli tvingad att ansluta sig. De som inte vill vara med ska naturligtvis avstå.

Erik Evestam
Säfflebygdens Fibernät

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *