Medlemsundersökning inför val av gruppavtal

Föreningen erbjuder ett öppet fibernät. Med öppet fibernät menas att du som medlem själv väljer vilka tjänster du vill använda och betala för och exempel på tjänster är TV, bredband och fast telefoni. Två grundläggande val finns: antingen väljer du en eller flera tjänster ifrån Byalagsportalen (t.ex. enbart bredband) eller så väljer du ett kombinationsabonnemang (triple play) som består av TV, bredband och fast telefoni. Du hittar ett antal kombinationsabonnemang på Byalagsportalen, men föreningen kommer också att teckna ett gruppavtal med en leverantör för att nå ett fördelaktigare pris.

Med gruppavtalet får du som medlem bredband, TV och fast telefoni till ett fast pris per månad under en längre avtalsperiod. I gengäld är priset lägre än de motsvarande kombinationsabonnemang som återfinns på Byalagsportalen.

Föreningen har fått förslag på gruppavtal från ett antal leverantörer och styrelsen har valt ut de två fördelaktigaste. Eftersom det finns skillnader mellan dessa två förslag behöver vi din och övriga medlemmars syn på vilket avtal som du anser är bäst. När undersökningen är avslutad (om tio dagar) kommer styrelsen att fatta ett beslut och skriva avtal med en av leverantörerna. När avtalet är påskrivet kommer du att få välja om du vill teckna ett gruppavtal eller om du själv vill välja tjänster från Byalagsportalen, vid denna undersökning förbinder du dig således inte till något! Styrelsen återkommer när det är dags att välja.

För att du ska kunna göra en bedömning av de två förslaget till gruppavtal återfinns nedan en beskrivning av dem. Du röstar sedan genom att fylla i uppgifterna nedan som behövs för att verifiera så att enbart medlemmar besvarar enkäten och att var och en enbart lämnar ett svar och trycker på knappen längst ned. På knappen står det ”Avsluta undersökningen”.


  BOXER Comhem
Månadskostnad 339 kr/månad 299 kr/månad
Bredband 100/10 mbit/sek 100/10 mbit/sek
Tv Fria kanaler*+ 8 valbara kanaler som du kan välja om 1 gång per månad. (MTG:s kanaler via det marksända nätet)** 20 kanaler*** inklusive de fria kanalerna*
Router Ingår ingår
HD-box Ingår ingår
 
Telefoni
Till fasta nät 18 öre/min 39 öre/min
Till mobil 69 öre/minut 169 öre/minut
Öppningsavgift 69 öre 99 öre
Telefonitjänster Telefonsvarare

Nummerpresentation

Samtalsspärr

Dolt nummer

 
Köpa till mer tv o bredband Ja Ja
Avtalstid 36 månader 60 månader

*De fria kanalerna är de du kan se idag utan programkort: SVT1, SVT2 TV4, SVT24, och Barnkanalen/Kunskapskanalen.

**För tillfället erbjuder inte Boxer MTG:s kanaler (dvs. TV3, TV6, TV8 och TV10) eftersom en förhandling om prissättningen pågår mellan Boxer och MTG och något slutdatum för förhandlingarna är inte bestämda. I abonnemanget ingår därför motsvarande kanaler via det digitala marksända TV-nätet. För att detta ska fungera krävs dock en TV-antenn samt digital TV-mottagare för det marksända nätet. En alternativ lösning är att beställa till Via Play, detta medför dock en tilläggsavgift.

I Comhems erbjudande ingår följande fasta kanaler utöver de fria: 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Axess TV, Fox samt TLC.

[survey id=1401]

32 thoughts on “Medlemsundersökning inför val av gruppavtal

 1. Fruktansvärt dyra telefonsamtalskostnader och långa bindningstider. Det borde kunna vara bättre. Kolla med Ralph Algotsson han vet vad det borde kosta. Ang Boxer: Kan man samtidigt ha Fiber-TV med 8 kanaler och Antenn-TV med 8 kanaler varav några av MTG:s. Vad kostar det att ha två eller tre TV apparater.
  Det var ngt mer men det försvann eftersom sidan skrevs om när jag inte ville skriva medlemsnummer vilket måste vara helt ointressant i en undersökning.

  • Tack för dina synpunkter som vi i styrelsen får ta med oss inför beslutet. När det gäller medlemsnumret har vi med detta i undersökningen för att verifiera så att ingen röstar i någon annans namn eller röstar flera gånger. Hoppas att det är en OK anledning för vi har inte kunnat lösa detta på något annat sätt.

   //Lars Hedegård

  • Hej! Tack för din kommentar kring gruppavtalet. Gruppavtalet är frivilligt för de som inte vill välja egna tjänster från http://www.byalagsportalen.se. Du kan gå in på portalen och redan idag jämföra priser och bindningstider. Oftast är gruppavtalen färdigpaketerade från leverantören och erbjuds till relativt låga priser. De kräver dock att föreningen binder upp sig i lite längre avtalsperioder.

   Gällande telefonitjänster så finns det många fler att välja bland. Kolla bland annat på http://www.telavox.se eller http://www.cellip.se som erbjuder IP telefonitjänster oavsett vilken internetleverantör du har.

   I övrigt har vi ett brett urval av olika tjänster på byalagsportalen. Om inget ändå passar trots allt, så kan man välja att ligga kvar hos den leverantören man har idag.

 2. Avtalsperioderna är väldigt långa med tanke på att vi idagsläget är ca500 medlemmar och vi vet också att utbyggnaden av fiber sker i hela Sverige i en rasande fart. Jag tror således att prisbilden på ovanstående avtal kommer att ändras över tid, kanske om 15-25 mån. ett överslag att ca 40 % skulle gå med innebär således att de får in ca 200 medlemmar.
  Boxer har sänkt priset med 50:-/ mån/ansl men istället satt 36 mån istället för ordinarie 12 mån.
  Comhem sänkt med 100:-/mån men istället satt 60 mån avtalsperiod istället för ordinarie 24 mån.
  Känns som ovan haft /tror sig ha för stort mandat o satt ett något högt pris i mina ögon, för de räknar med att tillräckligt många hoppar på ”erbjudandet”. Jag själv kommer INTE välja någon av ovanstående avtal i alla fall.

  • Den stora fördelen med att vi har ett öppet nät är just att du som medlem kan välja bland fler alternativ, både på Byalagsportalen eller helt andra tjänster (t.ex. IP-telefoni som går via bredbandet). Bra att du uppmärksammar skillnaderna mot de erbjudanden som finns på Byalagsportalen.

   //Lars Hedegård

  • Boxer erbjuder följande tilläggspaket: Flex16 +69 kr/månad, Mix +109 kr/månad och Max +199 kr/månad. Läs mer om de olika paketen på: https://www.boxer.se/fiber/kanalpaket-tv-via-fiber/. Det finns dessutom andra tillvalspaket som ger mer film, sport, barnprogram osv. Läs mer om detta på Boxers hemsida.

   Extrakort hos Boxer kostar från 99 kr/månad (beror på vilket kanalpaket du har) för ett kort och från 109 kr/månad för upp till tre kort (för det tredje kortet tillkommer en aktiveringsavgift om 395 kr).

   Comhem erbjuder motsvarande paket: TiVo mellan 200 kr/månad, TiVo plus 269 kr/månad och TiVo max 369 kr/månad. Läs mer om paketen på https://www.comhem.se/tv (det är 70 kr/månad rabatt på de priser som finns där).

   Extrakort hos Comhem kallas syskonabonnemang och kostar 99 kr/månad extra per kort (liten reservation för att detta eftersom jag hämtat detta ifrån Comhems hemsida och det var lite trixigt att hitta uppgifterna).

   God jul!

   //Lars Hedegård

  • Hej! Boxer ha något som heter Boxer Hela huset, du kan ha upp till 3 st programkort till 3 olika TV apparater med samma utbud som du har på ditt baskort. Detta kostar från 109kr/mån och det tillkommer en aktiveringskostnad på 395kr när du vill ha 3 st extrakort. Comhem har något liknande men har inte presenterat kostnaderna för detta till föreningen. Tillvalstjänsterna som man väljer till kommer att hanteras direkt mellan tjänsteleverantören och slutkunden. Vi uppdaterar tabellen på hemsidan så snart vi får alla uppgifterna.

  • Hej! Gruppavtalet är baserat på ett så kallat Tripple Play paket. I paketet ingår tv telefoni och bredband oavsett om man enbart önskar TV och bredband. Vill man enbart ha några tjänster så ska man inte välja gruppavtalet. Titta istället på någon av de andra leverantörerna från portalen och välj enstaka tjänster. T ex AllTele med bredband. Eller Comhem tv och bredband. Det är fritt att välja.

  • Hej!
   De kollektiva gruppavtalen är alltid långa. Om det inte passar så välj istället den öppna tjänsten. Då kommer du ner i bindningstid från 1 månad och uppåt. // johan

 3. Nej, inget passar mig, för långa bindningstider och dyr telefon. Jag försöker själv hitta en lämplig leverantör.

  • Ett alternativ när det gäller telefonin är att undersöka oberoende IP-telefoni som erbjuds av olika företag via bredbandet. Eftersom ett bredbandsabonnemang via fiber har tillräcklig kapacitet går det bra att använda en sådan tjänst. Exempel på företag som erbjuder oberoende IP-telefoni är Cellip och Phonzo.

   /Lars Hedegård

 4. En fråga som ställts med anledning av undersökningen är vilka TV-kanaler som ingår i Comhems erbjudande. Förutom de fria kanalerna (SVT1, SVT2 TV4, SVT24, och Barnkanalen/Kunskapskanalen) ingår kanalerna 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Axess TV, Fox samt TLC. I bas-paketet är kanalerna fasta och kan ej väljas eller ändras av kunden.

  //Lars

 5. Norra Mossebo fiberförening har Telia som leverantör. Kosnad 299 kr per mån.
  Tv paket lagom ca 20 kanaler . Play+ ingår och filmpaket.
  Bredband 100/10.
  Telefoni bas med möjlighet att välja till ytterliga tjänster.
  Fem års bindningstid.
  Alla är väldigt nöjda!
  Är inte detta ett alternativ?

  • Hej!

   Telia levererar inga av sina tjänster till IP only utan de som finns tillhanda är de som finns under byalagsportalen.se. Vid nämare jämförelse med det nu nämnde om Telia och t ex Comhem så verkar de ganska lika. I vårat nät finns ju även möjlighet till fria alternativ från tjänsterna på byalagsportalen.se

 6. I erbjudandet Boxer trippel på Byalagsportalen står så här: ”Separat internettjänst krävs. Den här tjänsten kräver att du köper, eller redan har, en internettjänst.”
  Krävs det samma i grupperbjudandet, och vad innebär det i så fall?

  • Hej!

   Bra att du uppmärksammade texten. Det innebär egentligen att du måste ha internet för att nytta TV och telefoni. Men eftersom Internet ingår i deras TripplePlay så är det nog egentligen en felskrivning. Jag kontrollerar med Boxer.

 7. Jag tycker ingen av tjänsterna är någon höjdare!
  Telefonin är ju ”skitdyr”
  Vad innebär IP telefoni?? Behöver man telefoni om det tåt att köra IP telefoni?

  • Hej! Boxers telefonikostnader ligger väl ungefär i medel med de olika telefonleverantörerna. Det finns även ett flertal andra telefonleverantörer som man kan välja istället om inte någon av dessa passar. Flertalet av leverantörerna är även oberoende av internetleverantör. För den som är extra intresserad som kan man titta på en telefontjänst från t e x cellip och köpa sig en egen telefonadapter på t ex Dustin.

   Fast telefoni och IP telefoni är i princip samma sak. Du har ett fast nummer. Skillnaden är att numret är inte fast kopplat till din fastighet utan numret ligger i telefonidosan/IP telefonen som du kan flytta med dig. Men du kan använda dig av dina fasta telefoner i huset med IP telefoni.

   Internettelefoni är en annan variant. Tjänster som Skype använder denna typ av tjänst.

 8. Båda alternativen har fördelar och nackdelar.
  Vi kan inte rösta på något av det , då vi anser bindningstiden vara helt orimlig.
  Vill hellre betala lite mera och få ett paket som passar oss, med en mer rimlig bindningstid.

  • Hej Rolf!

   Gällande bindningstiderna så är dessa tider avtalstider för föreningen mot tjänsteleverantören. Föreningen är tvungen att binda upp sig under längre tid för att kunna hålla nere priserna. Många föreningar runt om oss har bindningstider på 3 eller 5 år för gruppavtalen. För de öppna tjänsterna som vi erbjuder så är bindningstiderna betydligt lägre.

   Korttidsabonnemang är inte tillgängligt i gruppavtalet. För er som önskar korttidsabonnemang så rekommenderas att göra detta val själv via instruktion från byalagsportalen.se.

   När det blir dags att välja tjänster, för er som inte önskar gruppavtalet så gör man det direkt när man ansluter datorn till den röda porten på fibermodemet. Du kommer då automatiskt att dirigeras till tjänstesidan på byalagsportalen.se där du omgående kan välja vilken tjänst du önskar.

   För er med sommarstugor som önskar korttidsabonnemang så finns instruktionerna på samma sida. Du kan välja mellan 24h, 7 dagar eller 30dagar och betalat med betalkort.

 9. Orimligt långa bindningstider, verkar som om ingen av dessa båda leverantörer har tänkt sig att ha några framtida kunder med bindningar till sammanslutningar av kunder, mer prisvärt att plocka från ordinarie sortiment några kronor mer per månad men kortare bindningstider (0-månader och uppåt)

 10. Utbudet känns inte så lockande varken från Boxer eller Comhem. Höga kostnader o långa bindningstider.
  I nuläget känns det som enbart framdragning av kabel är aktuell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *