FAQ – Vanliga frågor gällande tjänster

Fråga: Jag har idag inget abonnemang för fast telefoni utan enbart ett mobilabonnemang som jag vill ha kvar. Måste jag välja ett fast telefoniabonnemang och säga upp mitt mobilabonnemang det nu när jag får fiber?

Du kan absolut välja att inte ha fast telefon och ha kvar ditt mobilabonnemang om du är nöjd med detta. I sådana fall kan det kanske vara bättre att du hittar lämpliga abonnemang för bredband och/eller TV på http://byalagsportalen.se/serviceguide/ istället för att välja gruppavtalet som innehåller telefoni, bredband och TV.

Fråga: Kan jag välja gruppavtalet, men låta blir att ha fast telefoni?

Gruppavtalet är baserat på ett så kallat Tripple Play paket. I paketet ingår tv telefoni och bredband oavsett om man enbart önskar TV och bredband. Det går självklart att låta bli att använda telefonitjänsten om man så önskar, men det ger ingen minskning av den fasta månadskostanden. Det som däremot uteblir är kostnader för själva samtalen. Vill du enbart ha några tjänster så behöver du inte välja gruppavtalet. Titta istället på någon av de andra leverantörerna från http://byalagsportalen.se och välj enstaka tjänster såsom AllTele med bredband eller Comhem tv och bredband.

Fråga: Jag upplever att bidningstiden på gruppavtalet är för långt och vill ha kortare bindningstid. Vad kan jag göra?

De kollektiva gruppavtalen har alltid långa bindningstider. Om det inte passar så kan du istället välja tjänster själv på http://byalagsportalen.se. Då kommer du ner i bindningstid från en månad och uppåt.

Fråga: Jag tycker att kostnaden för den fasta telefonin är för höga. Finns det något bra alternativ?

Ett alternativ när det gäller fast telefoni är oberoende IP-telefoni som erbjuds av olika företag under förutsättning att du har en bredbandsanslutning. Eftersom ett bredbandsabonnemang via fiber har tillräcklig kapacitet går det bra att använda en sådan tjänst. Exempel på företag som erbjuder oberoende IP-telefoni är Cellip och Phonzo.

Fråga: Vilka är de fria kanalerna som ingår i gruppavtalet?

De fria kanalerna är de som du kan se utan ett abonnemangskort i det marksända nätet, det vill säga: SVT1, SVT HD, SVT2, SVT2 HD, TV4, SVT24, och Barnkanalen/Kunskapskanalen.

Fråga: När ska jag som väljer själv välja tjänster och tjänsteleverantörer?

Du som väljer tjänster själv från byalagsportalen.se gör det när du ansluter din dator för första gången till den röda porten på fibermodemet (inomhusboxen). Du kommer då automatiskt att dirigeras till tjänstesidan på byalagsportalen.se där du omgående kan välja vilken tjänst du önskar.

Fråga: Vilka typer av korttidsabonnemang finns för mig som har sommarstuga?

För dig som önskar ett korttidsabonnemang (gäller även dig som inte bor i sommarstuga) så finns instruktionerna på byalagsportalen.se. När du ansluter din dator till den röda porten på fibermodemet (inomhusboxen) blir du automatiskt dirigerad till tjänstesidan på byalagsportalen.se där du omgående kan välja mellan internet under 24 h, 7 dagar eller 30 dagar och betala med betalkort.