Välja tjänster själv via Byalagsportalen

Om du vill ha större flexibilitet och kortare bindningstid kan du själv välja tjänster ifrån de leverantörer som finns i via www.byalagsportalen.se. Du kan välja en eller flera tjänster och dessa behöver inte vara från samma leverantör.

Bredband

För bredbandet erbjuds hastigheter mellan 10/10 Mbit – 1000/1000 Mbit. Bindningstiden är oftast kort eller så finns ingen bindningstid alls. Det finns flera leverantörer att välja mellan och de erbjudanden de har varierar så det behöver inte alltid vara samma hastighet till samma pris.

Korttidsabonnemang

Några leverantörer erbjuder även korttidsabonnemang på bredband om 24 h, 7 dagar eller 30 dagar vilket passar dig som t.ex. behöver ha bredband i sommarstugan. Du hittar korttidsabonnemangen genom att trycka på länken ”Korttidsabonnemang” som finns direkt under menyalternativet ”Tjänster” på www.byalagsportalen.se. Även om du inte har något abonnemang, men har en aktiv fiberanslutning kommer du åt portalen när du startar upp din webbläsare. När du väljer ett korttidsabonnemang betalar du direkt med kreditkort och aktiverar abonnemanget.

Oberoende IP-telefoni

En möjlighet för dig som har ett bredbandsabonnemang är att välja oberoende IP-telefoni såsom www.cellip.com eller www.phonzo.se. Ett prisexempel från Cellip är 69 kr/månad och du ringer för hela avgiften. Öppningsavgiften är 10 öre/samtal, minutavgift till fasta nätet 10 öre/minut och till mobilnät 49 öre/minut. För att kunna använda oberoende IP-telefoni i dina vanliga telefoner behöver du en telefoniadapter som antingen kan köpas från leverantören (Cellip tar 599 kr i startavgift för ett abonnemang inklusive en sådan adapter) eller från en elektronikhandel såsom www.dustin.se. Det går också att köpa IP-telefoner med funktioner som videosamtal, då behövs ingen telefoniadapter.

TV-abonnemang

Via www.byalagsportalen.se kan du även välja olika TV-abonnemang. Både traditionella paket ifrån t.ex. Viasat eller Comhem, men även så kallad öppen TV. Öppen TV innebär att du skaffar ett grundabonnemang som innehåller de fria kanalerna (SVT1, SVT2, TV4, SVT1 HD, SVT2 HD, Barnkanalen/SVT24, Kunskapskanalen & SF Anytime) samt en digital-TV-box. Du kan sedan utöka antalet kanaler genom olika tilläggspaket ifrån olika leverantörer. I dagsläget finns dock relativt få tilläggspaket tillgängliga via www.byalagsportalen.se.

Telefoni

Olika leverantörer erbjuder olika telefonabonnemang och du hittar dessa via www.byalagsportalen.se. Skillnaden mot oberoende IP-telefoni är att telefonin här har en egen ”kanal”, men du behöver ändå ett internetabonnemang för att det ska fungera. Leverantörerna erbjuder oftast paket med bredband och telefoni.

Övriga tjänster – till exempel anonym surf eller antivirus

Du hittar andra tjänster på www.byalagsportalen.se. Där finns bl.a. möjlighet att köpa till en krypteringstjänst som gör att du surfar anonymt och antiviruspaket som skyddar utrustning och data.