Fiber hemma hos Ingalill i Örsås

Sekreteraren i föreningen Gösta läste häromdagen ett intressant inlägg på Facebook
– Hallå stora vida världen. Här kommer gubben o jag. Nu har vi fiber, denna underbara lilla glastråd som gör att vi kan komma ut på Internet och ringa utan att behöva springa ut. Tekniken är fantastisk, och vi får vara med. Det blir något för våra barnbarn att berätta för sina barn när fibern kom till stugan. Läs mer om Ingalill genom att trycka på länken till höger:

Det var Göstas bekant Ingalill Elmgren som skrivit inlägget och anledningen var att hon haft fungerande fiber indraget och inkopplat sedan den 15 juni 2014. Nyfiken som Gösta är föreslog han ett besök hos Ingalill tillsammans med undertecknad för att höra efter hur fiberanslutningen fungerar i Örsås. Sagt och gjort gjordes ett besök en ljummen julikväll där regnet och solen tävlade om herraväldet på himmelen.

Ingalill hemma i ÖrsåsI Örsås är det Örsås Revesjö fiber ekonomisk förening (www.orff.se) som har byggt och ansvarar för fibernätet. Ingalill blev först medveten om möjligheten till fiber runt juletid förra året och valde direkt att hoppa på tåget eftersom föreningen redan var i ett komplett paket med tjänster till sina medlemmar med både tv, telefoni och internet. Fnnförstärkare för att få till täckninggång med grävningen. Ett halvår senare, den 15 juni, är TV, telefoni och Internet igång och äntligen kan Ingalill ringa utan att gå ut på tomten eller använda bilen som antennförstärkare för att få till täckningen.

365 kr per månad betalar Ingalill till Fiberföreningen i Örsås för det paket med TV, telefoni och Internet som hon har. Det som tillkommer förutom detta är samtalsavgifterna och ev. tillägg för att få fler tv-kanaler. I baspaketet ingår 13 kanaler på TV:n. För själva installationen betalade Ingalill 16 000 kr vilket är rejält under offerten på 40 000 kr för att få fast telefoni indraget i huset som hon fick tidigare från Telia.

Skåp vid tomtgränsDen modell som valts i Örsås innebär att alla medlemmar har samma leverantör av TV (SAPPA) och telefoni/Internet (Net at once). Under besöket testade vi hastigheten på internetuppkopplingen mot Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och fick ca 52 Mbit/s för både upp- och nedströms. Ingalill abonnerar på hastigheten 100/100 som ungefärligt nås vid
trådbunden installation. Men hon föredrar trådlöst inom huset vilket drar
ner hastigheten till ca 52/52. Minskningen har i praktiken ingen betydelse.
Detta kan jämföras med ADSL och maxhastigheten på t.ex. 7 Mbit/s ner och 0,75 Mbit upp för ett abonnemang hos Telia i Ingestorp.

Installationen börjar med skåpet som står placerat vid tomtgränsen. I skåpet finns inkommande fiber samt utgångar till både Ingalill och andra grannar. Fiberföreningen har sedan ansvarat för att dra fram fibern till en liten vit dosa på husväggen och monterat den.

Dosa på ytterväggFrån dosan går sedan en liten vit kabel in i huset och fram till gatewayen. Ingalill har en gateway som övergår i trådlös anslutning för Internet och telefon samt en trådbunden digitalbox med kort för TV:n.

 

 

 

 

 

 

Gateway som är koppling till TV, telefoni och datorerJämfört med tidigare är fiberanslutningen verkligen ett lyft enligt Ingalill. Nu kan hon prata i telefon utan störningar och slippa gå ut ur huset, se de kanaler hon önskar med bra bildkvalitet och surfa i riktigt bra hastighet på båda datorerna och Ipaden. Som bonus behöver hon inte heller vara lika orolig för åskan.

 

 

 

 

Slanghållare, passar bra att linda upp fiber på.

Innan vi säger hej till Ingalill kommer hon med ett bra tips till alla hugade fibermedlemmar i Länghem. Fiberkabeln inne i huset får inte böjas för hårt utan behöver förvaras rullad om den är för lång. Ingalill har ordnat en liten slanghållare som hon ska linda upp den extra bit fiberkabel som hon har vid gatewayen. Både snyggt och smidigt kan vi konstatera.

 

Text: Lars Hedegård
Foto: Gösta Singstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *